Чували ли сте, че нормалната телесна температура е 37 ° C. Да, ама не: Температурните стойности, считани за нормални според възрастта:

Може би сте чували, че „нормалната” телесна температура е 37 ° C. Това число е само средно. Телесната температура може да е малко по-висока или по-ниска, проучи Магазина за Новини.

Отчитането на телесна температура, което е над или под средното, не означава автоматично, че сте болен.

Редица фактори могат да повлияят на телесната ви температура, включително вашата възраст, пол, време на деня и ниво на активност.

Каква е нормалната телесна температура при бебета, деца, възрастни и възрастни хора?

Способността на организма да регулира терморегулацията намалява значително с годините. Следователно е абсолютно нормално възрастният човек да има по-ниска телесна температура, отколкото при хората на средна възраст, тъй като тялото вече не може да задържа топлина, както през младостта.

Температурните стойности, считани за нормални според възрастта:

Новородени и деца на възраст под две години – от 36,7 до 37,8 градуса по Целзий;
Деца от три до 10 години – от 36,6 до 37,5 градуса по Целзий;
Юноши и възрастни – от 36,0 до 37,4 градуса по Целзий;
Хора над 65 години – под 36,3 градуса по Целзий.

Имайте предвид обаче, че тези стойности могат да варират, в зависимост от индивидуалните характеристики на всеки човек, с около плюс или минус 0,6 градуса по Целзий.

9 ключови показателя в кръвната картина, които показват заболяване:

Кръвният тест е един от основните, но най-чести тестове, които лекарите предписват. Въз основа на резултатите от него можете да научите много за здравето си.  Нека поне да разберем общите моменти. В крайна сметка е интересно как лекарите поставят или изясняват диагноза въз основа на листовка с цифри! За това, което може да се види от кръвния тест, за какви показатели говори, каза терапевт от медицински център.

Четете, споделяйте с други!

Знаете ли какво представляват кръвните тестове? Как да се подготвим?

Общ (общоклиничен) анализ – кръв от вена. Не забравяйте да го направите на гладно. Ще даде информация дали има възпаление, анемия и редица други процеси.
Биохимичен анализ – кръв от вена, анализът се дава само на гладно .

No1 – хемоглобин

Резултат под нормата показва анемия, която може да бъде с:

Загуба на кръв (например, латентно вътрешно кървене).
Болести на бъбреците или някои други вътрешни органи.
Дефицит на желязо, витамин В 12 и някои други, който често се среща при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Повишеният хемоглобин е признак на дехидратация, нарушения на кръвта и сърдечна недостатъчност. В зависимост от резултатите от изследването и оплакванията на пациента, лекарят ще предложи допълнителни изследвания.

No 2 – Броят на еритроцитите

Тези кръвни клетки действат като транспортери на хемоглобина. Ако техният брой е по-висок от нормалния може да се появи при заболявания на сърцето, бронхите, бъбреците или черния дроб, хронична кръвозагуба, хронично възпаление.

Еритроцитите са по-малко от нормата – това може да показва остра загуба на кръв, дефицит на желязо и някои витамини, свързани с лошо усвояване при чревни заболявания.

No3 – левкоцити

Белите кръвни клетки от няколко вида се образуват в лимфните възли и костния мозък. Броят на левкоцитите над нормата е признак на възпаление и инфекция, новообразувания и алергии. Също така е възможно при прием на някои хормонални и сърдечни лекарства, тежък стрес или бременност, както и при злокачествени кръвни заболявания – левкемия.

Броят на левкоцитите под нормата може да показва вирус или прием на такива лекарства, които се използват за лечение на автоимунни и злокачествени заболявания, имуносупресори, цитостатици или антиконвулсанти.

No 4 – тромбоцити

Клетки, участващи в съсирването на кръвта.

Големият брой тромбоцити е признак на възпалителни заболявания. Възможно е да има отклонения поради прием на хормони и скорошни операции.

Намален брой тромбоцити възниква с действието на алкохол, заболявания на кръвта, черния дроб, далака, отравяне с метални соли, прием на хормони, диуретици, антибиотици.

№ 5 – ESR (ROE)

Скоростта (или реакцията) на утаяване на еритроцитите – този показател се увеличава няколко дни след появата на инфекциозно заболяване, бъбречно заболяване, хормонални смущения, с всяко неинфекциозно възпаление в организма, злокачествени тумори, по време на бременност и след раждане.

Намалената СУЕ е признак на удебеляване на кръвта. Нормата е 2-10 mm / за мъжете и 2-15 mm / h за жените.

No 6 – Глюкоза

Повишените нива на глюкоза в кръвта са признак на захарен диабет.

No 7 – Общ протеин

В норма се съдържа в количество от 60-80 г / л. Тя може да бъде по-ниска, в случай на нарушена чернодробна и бъбречна функция или строги диети.

No 8 – Общ билирубин

Показател за чернодробната функция . Нормата е до 20,5 mmol / l. Повишената стойност на билирубин може да бъде при хепатит, жълтеница.

No 9 – креатинин

Показател за бъбречната функция. Нормата е 71 – 106 μmol / l . Излишъкът е признак на бъбречна недостатъчност.

Сега знаете как да се ориентирате в ключовите показатели в кръвния тест. Но разбира се, ако има съмнения относно правилността на диагнозата, не трябва да се опитвате да овладеете професията на лекар в Интернет и да се самолекувате. Получете второ мнение – консултирайте се с лекар и бъдете сигурни, че е поставена правилната диагноза и е предписано правилното лечение.

Желаем ви много здраве!

Женска таблица: Ето колко трябва да тежите според височина, килограми и структура на тялото

Тенденцията за намаляване на теглото, вече е налице, така че хората се съмняват в точността – кое е нормалното им тегло и дали те са доволни от това тегло.

Има различни съотношения между височината и теглото. Тази таблица се различава от онлайн калкулаторите, които разчитат на идеалното тегло: тя е предназначена за лекари специалисти, за да бъдат в състояние да изчислят точно съотношението на височината и теглото на здрав човек.

Вижте таблицата по-долу:

Таблица за женското тегло

Чрез тази таблица на Магазина за Новини може да разберете колко е нормалното тегло за жена в зависимост от нейната възраст и височина.

Все пак имайте предвид, че таблицата за определяне на килограмите е само ориентировъчна, а идеалното тегло зависи от редица други фактори като: процентът на мазнини в тялото, костна структура, мускулна маса и др.

Информация за теглото спрямо ръста може да получите и от калкулатора за индекс на телесната маса (ИТМ).

Министър Ангелов извънредно: Епидемичната обстановка ще бъде удължена до…

Винаги съм последователен в действията си, благодаря за подкрепата. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред БНТ. 

Думите му са по повод новината, че ще е депутат от Велико Търново. Така той освобождава място в листата на ГЕРБ във Варна.

„Никога позицията за мен не е имала значение. От момента, в който съм положил Хипократовата клетва, за мен е било важно да помагам. Ще го правя и като депутат“, добави той.

Аз в момента не мога да мисля за избори и надпревари. Важното е, че водим с едни гърди пред коронавируса – справяме се и с третата вълна, това е моя професионална гордост“, каза още той.

Светът не само говореше за българския модел, а в Европа го и прилагаха. Ние падаме надолу по нивата на заболяемост и смъртност.

Заболяемостта има тенденция към намаляване и процента на положителните проби е по-малък отпреди седмица. Болниците са претоварени, имаме всичко необходимо, единственото, което ме притеснява е умората на всички колеги. Те са рицарите на днешното време и трябва да разказват навсякъде за професията, могат да са горди, че са спасили цялото човечество“, добави той.

На въпрос защо се разхлабват мерките Ангелов отговори: „Защото можем да си го позволим. Следим всеки показател на 12 часа и във всяка ситуация сме готови с решението, което трябва да вземем. Не сме били никога колебливи“.

„Категорично епидемичната обстановка трябва да бъде удължена, докато имаме и един болен в страната“, отговори Ангелов на въпрос дали ще се удължава срокът й с един месец.

Имаме ваксини за две Българии, просто доставките не се изпълниха. Ваксинирането не е надбягване“, каза здравният министър.

„В хода на тази пандемия и тази ваксинационна кампания разбрах едно нещо, което ме кара да се чувствам странно – за съжаление медицината не е в сърцето на всеки. Със сигурност има други интереси, които са търговски. Ние сме се водили само от медицинските пазари“, добави още той.

Решение за втората доза на „Астра Зенека“ ще вземем на базата на учените в Европа. Няма да вземем политическо решение. Нека хората да бъдат спокойни, те ще бъдат защитени.

Единствените случаи на много рядка тромбоза са след първа ваксина, няма такива след втора. Няма научни данни, че може да се смесват две ваксини. Нямаме клинично проучване, което да е с 2 ваксини различни“, каза още Ангелов.

Той увери, че докато стане време за втора доза на „Астра Зенека“ ще има информация какво да правят гражданите.

В България пълен локдаун не е имало. Страни с тежки локдауни не успяха да постигнат нашите резултати“, каза още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Тялото ви говори, когато ви се яде сладко, солено, пикантно или кисело. СЛушайте го, няма да сгрешите

Тялото ви постоянно ви говори, но за съжаление малка част от нас умеят да го слушат. Но в същото време тялото ни само ни подсказва от какво има нужда.

Най-често, ако искате например сладко или солено, тялото ви изисква определени микроелементи и витамини.

За да не преяждаме сладкиши или кисели краставички, ще разберем от какво точно се нуждае тялото.

 

Сладко

Ако ви се яде сладко, това най-често се дължи на факта, че ви липсват хормони като серотонин. За да го получавате редовно, правете упражнения или разтягане, по време на тренировка той също се произвежда по естествен начин. Можете също да отидете на масаж или да се разходите на чист въздух.

Доста често силното желание за сладкиши предполага, че нямате достатъчно хром, фосфор и триптофан (без него серотонинът не се усвоява). Тези микроелементи са богати на сирене, месо, риба, овесени ядки, ядки или фурми. Можете да закусите с овесена каша с ядки и да пиете чай с фурми за закуска.

 

Пикантно

По принцип тялото се нуждае от пикантна храна, ако се нуждае от помощ при храносмилането, така че трябва да спрете да консумирате много мазнини.

Но ако вече не ядете мазни храни, тогава тялото ви може да се нуждае от помощ при почистване, тъй като пикантните храни дразнят червата. Опитайте се да ядете повече фибри и да пиете поне 2 литра вода.

 

Мазно

Най-вероятно в тялото ви липсват мастноразтворими витамини като D или Е, както и мастни киселини, като Омега. Бъдете по-често на слънце, яжте риба, ядки вместо бързи храни и торти. По-малко колбаси, повече натурални продукти!

 

Кисело

Най-често в киселите храни се съдържат витамин С и магнезий. Може би ви липсват. Яжте храни, които съдържат тези витамини, тогава е малко вероятно да бъдете привлечени към кисели храни.

 

Солено

Най-вероятно тялото се нуждае от вода, тъй като именно солта е тази, която я задържа и не позволява тя да се отделя от тялото.

Просто трябва да пиете повече вода или поне неподсладени течности. Това също може да означава, че ви липсват хлориди или йод. Те се намират в козе мляко, в морска сол, риба и морски дарове.

Учени откриха най-лесния „вход” за коронавируса

Целият свят е в ужас от пандемията от коронавирус. Милиони хора са заразени, а жертвите са стотици хиляди. Все още няма ваксина, а лечението, което се прилага не винаги помага. В същото време учените не спират да изучават заразата.

Ново проучване на екип от лекари и лаборанти в Медицинския университет Джонс Хопкинс са открили коя част от тялото е идеалната „входна врата” за COVID-19.

Става въпрос за очите и околните тъкани. Експертите са установили, че сълзите могат да разпространяват коронавируса.

Учените изследвали труповете на хора, които са починали от болести, нямащи нищо общо с коронавируса. Те са открили, че очите им и областта под клепачите произвеждат солидно количество АСЕ2 – ензим, за който се знае, че улеснява проникването на COVID-19 в човешкото тяло.

По принцип този ензим се намира на много места – като устата и белите дробове. Досега обаче не се знаеше, че го има в толкова големи количества и в очите ни.

Учените са открили още нещо притесниттелно. Има още един ензим – TMPRSS2, който допълнително помага на вируса да се настани в тялото ни, а очите ни имат големи количества и от него.

Според експертите сълзите ни могат да бъдат доста ефикасен начин за предаване на вируса и разпространение след попадане върху повърхности – в зависимост от това къде плачете.

Професионалистите съветват да се въздържаме да докосваме или бършем очите си.

Наш имунолог сензационно: БГ ваксина срещу COVID-19 е почти готова!

„Предстои конструирането на ваксината. До три месеца ще е готов прототипът. След това идват дългите тестове. Нормалната работа е около година.

Състезанието между фирмите е кои по-бързо ще успеят да се преборят за държавните суми, които се отпускат от богатите държави по отношение на тестването“.

Учени откриха К-19 през коя част на тялото се промъква най-лесно

„Нашата“ ваксина представлява вирус имитираща частица и е с наноматериали, които ще бъдат носители на съответните вирусни компоненти, които трябва да се разпознават, заяви доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, където се разработва ваксина срещу коронавируса, цитиран от БНР.

„В края на пандемията експерти ще направят преценка кое е по-страшно за една ваксина – да е масова, за да се предпази населението от изолация от обществения живот или ще бъде за конкретни хора. По-скоро би трябвало да им личен избор“.

Как се лекува вирусна пневмония със забравени средства

„Аз съм скептик към лекарствата, като имунолог разчитам действието на имунната система. Вирусът не е жив организъм, а парче молекула. До едно от лекарствата имат изключително силни странични реакция. Този вирус не е истинският Армагедон. Вирусът показа, че обществото не е подготвено технически да реагира на такъв тип епидемия, но и психологически“, допълни той.

Имунологът подчерта, че не се знае вирусът какъв имунитет генерира.

„Според мен груповият имунитет е този, който може да запази популацията на хора… Коронавирусът не може да се разпространява през различни носители – дрехи, виждам параноични хора с ръкавици навън. В открити пространства вирусът е чувствителен към всичко. Това, че издържал с часове върху повърхности, граничи с научната фантастика“, посочи той.

Ананиев с първи думи за новите мерки след извънредното положение

„Както всички знаем, днес изтече срокът от НС с решение за обявяване на извънредно положение в страната. На същия ден, днес, публикувахме новия закон за здравето, който ни дава възможност да прилагаме противоепидемични мерки, без значение, че не сме в извънредно положение. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на извънреден брифинг на правителството в Министерски съвет. 

„Няма рязка промяна в развитието на болестта.

Считаме, че мерките, които сме прилагали, трябва да продължат“, заяви Ананиев.

„Убедени сме от оценката, която направи главния държавен здравен инспектор. Има анализ на мерките и оценка на епидемичната обстановка. На базата на неговия доклад, правителството смята, че пандемията наистина представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве. На базата на тази оценка внесох решение в Министерски съвет и там решението ми бе прието“, посочи още той.

„Мотивите ще ви убедят, че правителството наистина трябваше веднага да вземе такова решение. Причинителят на заболяването на този вирус има неизвестен произход и инфекциозност. Научните среди не са на едно мнение по отношение на диагностициране на причинителя на заболяването. Коронавирусът се развива не само в нашия регион, но и в целия свят“, допълни Ананиев.

„Огнища има в редица домове – за възрастни хора, деца с увреждания. Знаете, че в много държави се правят опити да се открие ваксина или лекарство, което директно да лекува това заболяване, но все още няма доказателства за завършени изследвания.

Няма и специфична имунопрофилактика. Това заболяване засегна много медицински персонал, което поставя под опасност спирането на работа в някои отделения или болници.

Всички тези мотиви ми дадоха основание да внеса в МС решението за извънредна епидемична обстановка. Решението и заповедите ще влязат в сила от 00:00 часа, тоест утре.

Те са групирани в 4 вида заповеди. Първата е за противоепидемичните мерки, втората за преминаването през КПП-тата, третата е свързана с карантина и изолация при хората със заболяване или контакт с болни хора, а четвъртата заповед е какво ще работи и кои заведения ще продължат да не функционират“, обясни здравният министър.

Припомняме, че по-рано днес министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Затвори

Категории продукти

Производител

Add to cart