9 ключови показателя в кръвната картина, които показват заболяване:

Кръвният тест е един от основните, но най-чести тестове, които лекарите предписват. Въз основа на резултатите от него можете да научите много за здравето си.  Нека поне да разберем общите моменти. В крайна сметка е интересно как лекарите поставят или изясняват диагноза въз основа на листовка с цифри! За това, което може да се види от кръвния тест, за какви показатели говори, каза терапевт от медицински център.

Четете, споделяйте с други!

Знаете ли какво представляват кръвните тестове? Как да се подготвим?

Общ (общоклиничен) анализ – кръв от вена. Не забравяйте да го направите на гладно. Ще даде информация дали има възпаление, анемия и редица други процеси.
Биохимичен анализ – кръв от вена, анализът се дава само на гладно .

No1 – хемоглобин

Резултат под нормата показва анемия, която може да бъде с:

Загуба на кръв (например, латентно вътрешно кървене).
Болести на бъбреците или някои други вътрешни органи.
Дефицит на желязо, витамин В 12 и някои други, който често се среща при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Повишеният хемоглобин е признак на дехидратация, нарушения на кръвта и сърдечна недостатъчност. В зависимост от резултатите от изследването и оплакванията на пациента, лекарят ще предложи допълнителни изследвания.

No 2 – Броят на еритроцитите

Тези кръвни клетки действат като транспортери на хемоглобина. Ако техният брой е по-висок от нормалния може да се появи при заболявания на сърцето, бронхите, бъбреците или черния дроб, хронична кръвозагуба, хронично възпаление.

Еритроцитите са по-малко от нормата – това може да показва остра загуба на кръв, дефицит на желязо и някои витамини, свързани с лошо усвояване при чревни заболявания.

No3 – левкоцити

Белите кръвни клетки от няколко вида се образуват в лимфните възли и костния мозък. Броят на левкоцитите над нормата е признак на възпаление и инфекция, новообразувания и алергии. Също така е възможно при прием на някои хормонални и сърдечни лекарства, тежък стрес или бременност, както и при злокачествени кръвни заболявания – левкемия.

Броят на левкоцитите под нормата може да показва вирус или прием на такива лекарства, които се използват за лечение на автоимунни и злокачествени заболявания, имуносупресори, цитостатици или антиконвулсанти.

No 4 – тромбоцити

Клетки, участващи в съсирването на кръвта.

Големият брой тромбоцити е признак на възпалителни заболявания. Възможно е да има отклонения поради прием на хормони и скорошни операции.

Намален брой тромбоцити възниква с действието на алкохол, заболявания на кръвта, черния дроб, далака, отравяне с метални соли, прием на хормони, диуретици, антибиотици.

№ 5 – ESR (ROE)

Скоростта (или реакцията) на утаяване на еритроцитите – този показател се увеличава няколко дни след появата на инфекциозно заболяване, бъбречно заболяване, хормонални смущения, с всяко неинфекциозно възпаление в организма, злокачествени тумори, по време на бременност и след раждане.

Намалената СУЕ е признак на удебеляване на кръвта. Нормата е 2-10 mm / за мъжете и 2-15 mm / h за жените.

No 6 – Глюкоза

Повишените нива на глюкоза в кръвта са признак на захарен диабет.

No 7 – Общ протеин

В норма се съдържа в количество от 60-80 г / л. Тя може да бъде по-ниска, в случай на нарушена чернодробна и бъбречна функция или строги диети.

No 8 – Общ билирубин

Показател за чернодробната функция . Нормата е до 20,5 mmol / l. Повишената стойност на билирубин може да бъде при хепатит, жълтеница.

No 9 – креатинин

Показател за бъбречната функция. Нормата е 71 – 106 μmol / l . Излишъкът е признак на бъбречна недостатъчност.

Сега знаете как да се ориентирате в ключовите показатели в кръвния тест. Но разбира се, ако има съмнения относно правилността на диагнозата, не трябва да се опитвате да овладеете професията на лекар в Интернет и да се самолекувате. Получете второ мнение – консултирайте се с лекар и бъдете сигурни, че е поставена правилната диагноза и е предписано правилното лечение.

Желаем ви много здраве!

Затвори

Категории продукти

Производител

Add to cart